Рани по краката

Мехури по стъпалата – какво представляват и как се образуват?

Мехурите по краката обикновено се образуват на места, където кожата е подложена на силен натиск или триене, когато ходим или спортуваме продължително с тесни или неудобни обувки. Първият знак за появата на мехур е зачервяването на кожата. Следва силно чувство на парене, което в много от случаите ни кара да спрем и да обърнем внимание на болката. Ако натискът продължи по-дълго време, най-горният слой на кожата може да се отдели от по-долните слоеве. Между тези два слоя, които вече не са залепени един за друг, се образува мехурче с течност.

Как да предотвратим образуването на мехури?

 • Носете специални обувки за тичане във вашия размер. В идеалния случай обувката ви трябва да е 1 см по-голяма от размера на стъпалото.
 • Никога не тръгвайте да тичате с нови обувки. Разходете ги първо у дома или на кратки разстояния, с цел обувките да се адаптират към краката ви.
 • Чорапите трябва да са памучни, дишащи и сухи, тъй като излишната влага увеличава триенето. Също както и спортните обувки, чорапите трябва да са ви идеално точни по крака, правилно поставени и да не са твърде дебели, тъй като това води до набръчкване.
 • Поддържайте ноктите си добре подрязани; един неравен ръб на нокътя може да опира в съседния пръст и да образува рани.
 • Поддържайте краката си добре хидратирани чрез втриване на овлажняващи продукти.
 • Ако сте предразположени към обилно изпотяване обаче, използвайте изсушаваща пудра за крака от вътрешната страна на чорапите си, особено в областта на пръстите. Това ще намали сърбежа, горещината и влагата вътре в обувката.

Ако въпреки взетите мерки, краката ни пострадат, имаме нужда от специална грижа.

Единият вариант е да използвате традиционни лепенки, които действат чрез сухо лечение на раните. Те обаче позволяват на покритата тъкан да се дехидратира и да изсъхне. В резултат на това се образува коричка, която ще се закача в чорапите, ще опъва околната кожа и като цяло ще направи ходенето изключително неприятно.

Вторият вариант е да поставите специални хидроколоидни пластири, които се базират на механизма на действие на лечението на рани с овлажняване. Самозалепващите хидроколоидни пластири съдържат слой, който абсорбира секрета и го превръща в гел, като така осигурява мекота за лекувания участък и помага да се облекчи налягането и триенето. Освен това те се адаптират като „втора кожа“. Благодарение на тяхната гъвкавост и устойчивост при движение, ще забравите за мехура веднага след поставяне.

Какво да правим, ако се образува мехур?

 • В никакъв случай не го пукайте или не премахвайте кожата. Ако мехурът се е спукал, оставете кожичката върху раната. Така ще подпомогнете заздравяването и ще предотвратите инфекция.
 • Винаги обработвайте раничките си с чисти ръце, за да предотвратите инфекции.
 • Използвайте стерилна марля, напоена с физиологичен разтвор, за да измиете повърхността на раната и да отстраните гнойта, ако се е образувала. След това подсушете с още една стерилна марля.
 • Поставете специален пластир Cosmos® за мехури като изберете подходящия размер за малки мехури в областта на пръстите, петите, глезена или Cosmos® за ожулвания, който можете да моделирате според големината на мехура.
 • При избора на пластир използвайте този, който покрива изцяло мехура.
 • За да осигурите по-добро залепване, препоръчваме ви да разтриете пластира между дланите си за няколко секунди преди поставяне, за да го затоплите.
 • Пластирите могат да останат няколко дни върху мехура. Препоръчително е да не се премахват, докато не започнат сами да се отлепват по краищата.
 • С помощта на хидроколоидните пластири се постига т.нар. ефект „втора кожа“ – образува се малка възглавничка, с която се защитава областта на мехура и се облекчава натиска, който обувките упражняват върху него.

Последвайте линковете, за да сте подготвени: