,

Витамин С и лечение на рани

Витамин С и лечението на рани

Образуването на здрава тъкан, ефективното затваряне на раната и предотвратяването на инфекция са сред основните условия за оптималното зарастване на всяка рана. Витамин С или аскорбиновата киселина играят незаменима роля в тези процеси. Независимо дали раната е в резултат от нараняване, операция или продължителен натиск върху кожата, редовният прием на препоръчителната дневна доза витамин С може да помогне за предотвратяване на инфекцията в раната и да допринесе за нейното успешно заздравяване.

Предотвратяване на инфекция

В ранните етапи на оздравяване нашата имунна система засилва защитата си срещу инфекция. Тъканите около раната се зачервяват и набъбват, което се дължи на увеличения кръвен поток в тази област. Аскорбиновата киселина помага за миграцията на белите кръвни клетки в раната. Белите кръвни клетки унищожават микроорганизмите и други чужди вещества, помагайки да се предпази тялото от инфекция. Недостигът на витамин С може да забави естествения имунен отговор на организма и да увеличи риска от инфекция в раната. Отслабената имунна система е една от най-честите пречки за нормалното зарастване на рани.

Образуване на тъкани

Аскорбиновата киселина участва в образуването на колаген и други вещества, които формират основата на съединителната тъкан, кожата, костите и стените на кръвоносните съдове. Следователно е необходимо за така наречената пролиферативна фаза на зарастване, когато се образуват нови тъкани и нови кръвоносни съдове, да се осигури притока на кръв през раната. Липсата на витамин С може да доведе до формирането на слаб и нестабилен белег.

Антиоксидант

Нараняването е форма на физиологичен стрес за човешкото тяло. В периоди на стрес се увеличават изискванията към имунната система и метаболизма, а организмът изисква по-висок прием на антиоксиданти (включително витамин С) за насърчаване на заздравяването. Възрастните хора, хората с недохранване или хронично болните често страдат от дефицит на витамин С, а това обикновено изисква допълнителен прием под формата на витаминни добавки.

Препоръчителна дневна доза

Препоръчителната дневна доза витамин С е 75 mg дневно за жени и 90 mg – за мъже (над 18-годишна възраст). За поддържане на здрава кожа и бързо заздравяване на повърхностни рани е достатъчно да се приема препоръчителното количество аскорбинова киселина дневно. Ако се възстановявате от травматична или хирургична рана или рани от залежаване, Вашият лекар може да препоръча по-високи дози витамин С, за да насърчи заздравяването и да ви  предпази от инфекция. От съществено значение е да приемате препоръчителното количество витамин С всеки ден, тъй като тялото не може да съхранява повече от този водоразтворим витамин.

Не само цитрусовите плодове и сокове са богати източници на витамин С, но също така червени и зелени чушки, домати и доматен сок, броколи, ягоди, киви и много други зеленчуци и плодове.

Източник:

http://www.livestrong.com/article/384687-ascorbic-acid-in-wound-healing/