Превенция и хранене при лечение на рани

  • Превенция и хранене

    Превенция и хранене

Заздравяването на рани е сложен процес, който изисква достатъчно енергия, отделни хранителни вещества, витамини и минерали. Оценката на хранителния статус на пациента е част от цялостния клиничен подход за лечение на хронични рани. Той включва разнообразни тестове, като обща кръвна картина, запаси на протеини, баланс на течности и електролити, бъбречна и чернодробна функция, нива на глюкоза, анемия и статус на имунната система. В процеса на зарастване на рани важна роля имат протеините, въглехидратите, мазнините и витамините А, С и К.

Протеини

Протеините са от съществено значение за зарастването на рани. Те позволяват:

  • производството на бели кръвни клетки и тяхната миграция и фагоцитоза (абсорбиране на чужди частици от белите кръвни клетки),
  • пролиферация на фибробласти (клетки на съединителната тъкан),
  • образуване и растеж на нови капиляри,
  • синтез на колаген,
  • пролиферация на кожни клетки, ремоделиране на рани и фактори на кръвосъсирването.

Липсата на протеини води до бавно заздравяване на раните, ниски нива на албумин в кръвта и може да доведе до генерализиран оток (прекомерно натрупване на течности в тъканите и органите в цялото тяло), което забавя преноса на кислород и хранителни вещества, необходими за правилния лечебен процес.

Въглехидрати

Въглехидратите снабдяват клетките с енергия и съхраняват запасите от протеини. Техният дефицит причинява нарушение на клетъчния имунитет на организма и използването на запасите от протеини като източник на енергия.

Мазнини

Мазнините са източник на енергия и незаменими за организма мастни киселини. Те са част от клетъчните мембрани и са необходими за производството на простагландини – хормони, които играят важна роля във възпалителните и имунните процеси.

Витамин А

Витамин А участва в синтеза на колаген и епителизацията (образуването на епител – специална покривна тъкан), което е последният етап от зарастването на раните. Недостигът на витамин А спира регенерацията на тъканите. Източник на витамин А са животинските храни, като млечни продукти, яйчен жълтък или риба, а неговият провитамин бета-каротин (от който тялото може да синтезира витамин А) се намира в растителни храни, като моркови, домати, чушки, кайсии или праскови.

Витамин С

Витамин С играе незаменима роля в синтеза на колаген, подпомага имунните функции на организма и е важен антиоксидант. Недостигът му причинява бавно зарастване на рани, намалена устойчивост на инфекции и крехкост на капилярите. Източник на витамин С са плодовете и зеленчуците, като касис, цитрусови плодове, ябълки, броколи, чушки или домати.

Източник:

http://journals.lww.com/aswcjournal/

Още по темата:

Профилактика на хронични рани