• Класическа терапия

    Общи принципи при лечението на рани

Класическата терапия се базира предимно на изпозването на абсорбиращи (и/или покриваща раната) продукти

Класическата (популярна също като традиционна) терапия на рани използва предимно марлени компреси, които нямат собствен терапевтичен ефект. Те са евтини, но често резултатът от зарастването на рани с традиционни превръзки е несигурен, а процесът продължителен – и по този начин икономически неефективен.

Неуместно е да се използват традиционни терапевтични продукти като основно покритие, тъй като те прилепват към раната, травмират я, а това прави смяната им болезнена за пациента. Те имат ограничена абсорбция и не поддържат оптимална влага във раната, която след това често изсъхва или мацерира. Освен това се изискват по-чести инспекции на раната, респективно смяна на превръзките.

Продуктите за класическа терапия се използват успешно като първични превръзки при лечение на малки остри рани, където може да се очаква бърз и безпроблемен процес на заздравяване. Конвенционалните материали могат да се използват и за временно покриване на рани.

Ето защо традиционните продукти могат да се използват най-вече като вторични превръзки (за абсорбиране на ексудат) или за фиксиране.

Продукти, подходящи за лечение с конвенционална терапия: