• Компресивна терапия

    Лечение на заболявания на вените и лимфните съдове

    Компресивна терапия

Компресивна терапия се използва за профилактика и лечение на заболявания на вените и лимфните съдове. Целта е да се преразпредели кръвта в крайниците (намаляване на потока през болните повърхностни вени, увеличаване на потока през дълбоката венозна система) и да се подобрят условията на кръвообращението. Това също подобрява локалните условия за зарастване на съответната рана.

Комбинация от компресивна терапия и лечение на рани във влажна среда

Най-често лекуваните проблеми са свързани с хронично венозно заболяване, което може да доведе до улкус на крака или да бъде причина за нарушаване фазите на оздравителния процес и да забави зарастването на дадена рана. По тази причина при наличие на подобен тип хронични рани освен лечение с влажни превръзки, се прилага и компресивна терапия.

За целта е изключително важно да се избират продукти, които не губят терапевтичните си свойства при компресия – HydroClean Advance, PermaFoam, Atrauman Ag. А оптимална компресия може да се постигне с еластични бинтове.

Видове компресивни бинтове

Компресивните бинтове се разделят на слабо разтегливи (с еластичност под 100%) и силно разтегливи (с еластичност над 100%). При прилагането на слабо разтегливи бинтове се постига висока компресия в работно положение (при мускулна активност) и лека компресия в състояние на покой. При силно разтегливите бинтове се постига ниска компресия в работно положение и висока компресия в състояние на покой.

Важна част от компресивната терапия е и адекватната физическа активност (специални упражнения или редовни разходки), която подобрява състоянието на кръвоносната система.

Продукти, подходящи за лечение с компресивна терапия: