Артериални улкуси на крака

  Приблизително 10% от всички язви на краката са от артериален произход

  Артериалeн улкус на крака възниква относително внезапно поради заболяване на периферните артерии в долните крайници и недостатъчно кръвоснабдяване. Най-често причината е arteriosclerosis obliterans на кръвоносни съдове с голям и среден размер, водеща до тъканна исхемия. Обичайно за атеросклерозата е образуването на плака, в определени зони. Те се появяват след увреждане на вътрешната стена на кръвоносния съд, при отлагане на кръвни мастни и калциеви съединения, пренасяни в кръвния поток, на мястото на увреждането.

  Атеросклероза – рискови фактори

  Атеросклерозата не е заболяване само за хора в напреднала възраст. Въпреки че се наблюдава бързо увеличаване на степента на заболяването при лица на възраст между 45 и 60 години, съществува широк кръг рискови фактори, допринасящи за появата и развитието й. Освен наследственото предразположение, високото кръвно налягане, захарният диабет, хипотиреоидизъм, нефроза, нарушения в липидния метаболизъм, тромбофилия, дихателна недостатъчност, нездравословен начин на живот и диета, богата на мазнини и калории, наднормено тегло, стрес и преди всичко пушенето са важни рискови фактори. Мъжете страдат от облитерираща атеросклероза около 5 пъти по-често от жените, въпреки че половите разлики намаляват с напредване на възрастта.

  Освен това важно за възникването на болестта е, че съчетаването на няколко рискови фактора води до експоненциално увеличаване на риска от заболяване. Например, един рисков фактор като захарния диабет, може да умножи вероятността за развиване на артериална обструкция на долните крайниците. Тоест, това е едно комплексно заболяване, което изисква лечение, насочено срещу всички неблагоприятни фактори.

  Артериалните язви (артериалните рани) най-често се намират на пръстите на краката и петата, в областта на външния глезен или в местата на натиск на обувките над костните издатини.

  Местата, предразположени към развиване на атеросклеротични язви по крака са:

  • дисталните фаланги на пръстите и ноктите,
  • нокътното ложе и главите на първата и втората метатарзални кости.

  Често, те възникват поради натиск от обувка върху костни изпъкналости и се проявяват като кръвоизливи, които изглеждат тъмносини до черни. Друга честа причина за язвите са лезии от неправилен педикюр или банални наранявания на пръстите на краката.

  Некрозите, причинени от тежки нарушения в кръвообращението са разположени най-вече по страничния ръб на ходилото, на петата, в пространството между пръстите и по екстензорните повърхности на подбедрицата.

  Артериалният улкус на крака е придружен от силна болка, особено през нощта.

  В началните стадии, бързото разпознаване улеснява лечението и подобрява прогнозата, като в подробната анамнеза трябва да се обърне внимание на характерните прояви на клаудикационна болка.

  Клинични етапи (скала на Фонтен):

  • Етап I: асимптоматичен, възможна е лека уморяемост.
  • Eтап IIa: пристъп на болка след изминаване на 200 м. пеш.
  • Eтап IIb: разстояние за ходене пеш под 200 м.
  • Eтап III: болка и в покой.
  • Eтап IV: непрекъсната болка, некроза, язва, гангрена.

  След поставяне на диагнозата и установяване мястото на оклузия, трябва да се изготви план за лечение, като се имат предвид, когато е възможно, различните патогенетични фактори.

  Планът за лечение включва:

  • елиминиране на рисковите фактори;
  • лечение на съпътстващи заболявания (напр. постигане на нормални нива на кръвната захар при захарния диабет);
  • мерки за възстановяване или подобряване на кръвообращението, чрез съдова хирургия, ангиология и инвазивна радиология;
  • локално ранево лечение.

  При локалното лечение на раните, трябва да се има предвид съществуващия риск. И най-малките наранявания, при пациент с оклузивно заболяване, първоначално пренебрегвани или банализирани, могат бързо да се разрастнат в рамките на няколко дни.

  Друг основен проблем е големият риск от инфекция на артериални язви. В такъв случай, хирургичният дебридман служи за бързо лечение на инфекцията. Некротичните области трябва да бъдат премахнати, раневите джобове – отворени широко, налепите – отстранени, а инфектираните области – изрязани. Свободното оттичане на секрециите се осигурява чрез дренаж.

  Подходящата профилактика (не само за артериални язви на краката), е спиране на тютюнопушенето и намаляване на наднорменото тегло. Също така се препоръчва намаляване на количеството мазнини и прием на повече плодове и зеленчуци. Редовните физически упражнения подобряват кръвообращението в краката. Правилният избор на обувки, както и редовната хигиена на долните крайници също играят много важна роля.

  Забележка: Компресивната терапия обикновено не е подходяща за язви от артериален произход.

  Продукти, подходящи за лечение на артериални улкуси на крака: