Здрава кожа около стомата

  Чувствайте се комфортно в собствената си кожа!

  Кожата около изведена стома се нарича перистомална кожа. Важно е тази област да се поддържа чиста и защитена от разрушителното действие на стома съдържимо. Животът със стома носи уникални предизвикателства, но нездравата перистомална кожа не трябва да бъде едно от тях. Ако кожата около стомата стане раздразнена или болезнена, това може да попречи да извлечете максимума от живота.

  Перистомални кожни проблеми

  Няколко фактора могат да повлияят на кожата и да причинят сривове в епидермиса и дисбаланс в киселинната мантия:
  Изтичане: Стома съдържимото е корозивно за кожата. На свой ред увреждането на кожата прави по-трудно постигането на добро прилягане на плочката на торбичката.
  Лошо пасваща торбичка: Без добро прилягане около стомата може да се получи изтичане. Дори 1 мм пролука е достатъчен, за да попадне стома съдържимо върху кожата и да влоши степента на фиксация на плочката. Нарушената фиксация от своя страна може да доведе до изтичане и увреждане на кожата.
  Механична травма: Лошата адхезия или неподходящо подбраната плочка могат да доведат до твърде чести смени на торбичките и това да доведе до увреждане на кожата.

  Съвети за грижа за перистомалната кожа

  Общото правило за грижа за перистомалната кожа е „по-малко е по-добре“. Ето някои основни съвети:
  – Водата е най-доброто средство при почистване на кожата около стомата
  – Не забравяйте да измиете ръцете си след изпразване или смяна на торбичката
  – Когато имате нужда от сапун, най-добре е да използвате мек продукт, който няма да остави след себе си филм или остатъци, които могат да попречат на това колко добре прилепва вашата кожна бариера.
  – След като използвате кърпичка за отстраняване на лепило, не забравяйте да измиете перистомалната си кожа със сапун и вода. Преди да поставите следващата си кожна бариера, не забравяйте да изплакнете и подсушите перистомалната кожа.

  Неща, които трябва да се избягват

  Обичайните домакински продукти, които НЕ се препоръчват за употреба, когато се грижите за перистомалната кожа, включват:
  – Сапуни, които включват лосион/крем
  – Кремове и лосиони за грижа за кожата
  – Пудри
  – Бебешки кърпички или кърпички за кожа
  – Изопропил алкохол
  – Стероидни мехлеми или лекарства

  Внимавайте за перистомални кожни проблеми

  Ако усещате дискомфорт по кожата около стомата, имате сърбеж, зачервяване или възпаление, това може да означава, че има изтичане на стома съдържимо върху кожата. Свалете торбичката, измийте мястото и го подсушете и поставете нова торбичка. Ако проблемът продължи и/или се задълбочи е добре да се свържете с лекуващия си лекар.

  Използвайте стома торбички, чийто плочки имат свойства за защита на кожата
  Благоприятните за кожата стома торбички могат да поддържат здрава кожа около вашата стома. За щастие има усъвършенствани продукти, предназначени да:

  – Помагат за абсорбиране на излишната влага и така да се поддържа естествения баланс на кожата
  – Осигуряват сигурна фиксация към кожата, но същевременно са нежни и лесни за отстраняване
  – Помагат за поддържането на pH баланса на естествено здрава кожа
  – Предпазват кожата от дразнения и алергични реакции

  Стома торбичките на Dansac са специално проектирани, за да осигурят максимален комфорт на стомираните. Плочките са изцяло изработени от хидроколоид – материал от 100% естествен произход, който освен, че приляга и се фиксира надеждно към кожата около стомата, има оздравителен ефект върху кожата и я поддържа здрава. Също така, грижата за кожата се подпомага от различни видове аксесоари, например крем за кожата около стомата, почистващи кърпички, лосион за кожа и др.

  Повече информация за продуктите на Dansac можете да откриете тук:

  Отворени (източващи се) торбички за коло/илеостома

  Затворени торбички за коло/илеостома

  Уростомни торбички

  Аксесоари за стома