Инконтиненцията увеличава риска от декубитални рани

Рани от залежаване

Инконтиненцията (или неволното изпускане на урина и изпражнения) и декубитусът са сравнително често срещани здравословни проблеми и често протичат едновременно. Пациентите, страдащи от инконтиненция, обикновено са по-възрастни хора с намалена подвижност. Тези фактори са тясно свързани с развитието на декубитални рани.

Химични ефекти на инконтиненцията върху кожата

Урината се състои от 95% вода и 5% органична материя, предимно урея. Нормалната кожа има стойност на pH между 5,4 и 5,9, което представлява киселинна среда с бактерициден ефект, а тя ограничава растежа на патогенни организми. По време на уринарна инконтиненция, уреята се разлага върху кожата, за да образува амониев хидроксид. Това алкално вещество повишава pH на кожата, намалява нейната защитна функция и подпомага растежа на бактериите.

Фекалната инконтиненция също играе важна роля при възпалението на кожата и може да допринесе за нейното увреждане. Изпражненията съдържат ензими, включително протеаза и липаза, които нарушават защитната бариерна функция на повърхността на кожата.

Увеличеното количество микроорганизми от урината и изпражненията, които се допират до повърхността на кожата (микроорганизмите съставляват до 50% от твърдия компонент на изпражненията), позволяват размножаването на бактерии и гъбички.

Физически ефект на инконтиненцията върху кожата

Прекомерната влага води до намаляване на устойчивостта и температурата на кожата. Липсата на движение води до ограничено кръвообращение. От друга страна измиването и подсушаването причинява увреждане от триене и се отразява неблагоприятно на бариерната функция на кожата. Наличието на прекомерна влага върху кожата също може да доведе до мацерация .

Какво е характерно за уврежданията причинени от инконтиненция?

 • Те се намират в сакралната и седалищната област
 • Не е задължително да бъдат само върху костните издатини
 • Цветът им е по-скоро лилав (отколкото червен)
 • Околните тъкани са подути и отекли
 • Кожата е изложена на постоянна влага в следствие на постоянен допир до урина или фекалии
 • Появяват се симетрично от двете страни на дупето

Последици от изпускането на урина и изпражнения

Намалената подвижност е ключов фактор, който предвещава развитието на декубитус. Основната грижа при такива пациенти изисква да се положат много усилия кожата на страдащия да се запази суха и чиста. За целта е необходимо да се използват подходящи продукти – качествени абсорбиращи пелени, специализирана козметика за почистване и предпазване на кожата.

Важно е абсорбиращите пелени да бъдат сменяни редовно и навреме. При поставяне на пелените трябва добре да изгладите гънките по тях, за да разпределите натиска по-равномерно върху кожата. Доказано е, че използването на продукти, съдържащи сапун, за почистване на кожата води до премахване на себума. Това липидно вещество осигурява естествен хидроизолационен слой, който предотвратява загубата на епидермална вода. Също така сапунът повишава алкалността и може да причини възпаление на кожата. Ето защо е важно да се използва специална почистваща козметика без съдържание на сапун и която не изисква използването на вода. Специализираните продукти:

 • Не увреждат кожата
 • Поддържат бариерната функция на кожата
 • Спестяват допълнителни болки и неразположение за страдащия
 • Намаляват и предотвратяват риска от появата на рани
 • Спестяват средства

Повече за декубиталните рани може да прочетете тук