Какво да сложим в домашната аптечка?

Първа помощ - домашна аптечка

Всяко домакинство рано или късно се сблъсква с инциденти и наранявания, които изискват първа помощ в домашни условия. Ето защо е препоръчително да имаме  под ръка своя аптечка или поне набор от определени материали и медикаменти.

За разлика от аптечката в колата или тази на работното място, чието съдържание е регламентирано, домашната няма как да бъде универсална, а винаги отразява специфичните ни нужди и начин на живот. И все пак съществуват определени състояния и инциденти, които сами ни подсказват какво да е съдържанието на това помощно средство.

За какви инциденти да сме подготвени?

Естествено, няма как да предвидим всичко, нито да се оборудваме като медицински пункт за оказване на първа помощ. Но има често срещани проблеми, с които евентуално може да се сблъскаме. А те са:

 • Порязвания
 • Убождания
 • Изгаряния
 • Ожулвания
 • Ужилвания
 • Ухапвания
 • Отравяния
 • Инциденти от въздействие на електрически ток
 • Изкълчвания, навяхвания и счупвания
 • Специфични кожни проблеми
 • Болка от различен произход
 • Алергични реакции

Как трябва да изглежда нашата аптечка?

Краткият отговор е: както прецените вие. В аптечната мрежа и в специализираните магазини има разнообразни предложения за различни аптечни чанти, кутии, куфарчета и т.н. Когато говорим за домашна аптечка, бихте могли да използвате например някаква кутия, съобразена по форма и размер с мястото, където ще я съхранявате. Препоръчително е да се затваря плътно и да не може да се отваря прекалено лесно, в случай че попадне в ръцете на малки деца.

Какво да сложим в домашната ни аптечка за първа помощ?

Медикаменти от първа необходимост

Важно е да отбележим, че тук става въпрос за вашите лични нужди и тези на хората от домакинството ви. Обезболяващите и противоалергични лекарства трябва да са съобразени с това и с евентуалните противопоказания или алергии, които имате. Препоръчително е да се посъветвате с лекар, преди да включите медикаменти към аптечката си.

Добре е да имате средства за понижаване на висока температура,  антидиарийни, продукти и такива за рехидратация.

Предвидете и препарат за третиране на изгаряния.

Превързочни материали

Ще са ви необходими за почистване и покриване на различни рани, както и за кръвоспиране. Добре е да предвидите различни размери, както и стерилни абсорбиращи компреси.

 • Бинт

Ще ви е необходим при закрепване на превръзките. Осигурете си няколко различни размера. Ще се улесните, ако се снабдите със самозалепващ еластичен бинт, който не изисква допълнително фиксиране и връзване – нещо особено полезно, ако сами поставяте превръзките си.

Тук отново препоръката е да предвидите различни размери и видове. Разнообразието в аптечната мрежа е голямо. Добре е в комплекта да присъстват както нестерилни, така и стерилни пластири (лепенки), такива за малки рани и за чувствителна кожа. Важно е раните да бъдат предпазени и при къпане, плуване, а за целта се използват водоустойчиви и водоотблъскващи лепенки. Подсигурете се с пластири за различни наранявания: за мехури, ожулвания и изгаряния. За децата са подходящи цветните пластири със забавни картинки.

Необходима е за прикрепване на превръзките. Изберете такава щадяща кожата, която се отстранява безболезнено.

Режещ инструмент

Едва ли има домакинство, което не разполага с такъв. Но е добре да помислите за ножичка или малко ножче, които да стоят в комплекта с останалите пособия. Когато трябва да действаме бързо, нека всичко ни е подръка и не губим излишно време в ровене по шкафове и чекмеджета. Инструментът ще ни е нужен, ако трябва да отрежем марля, бинт или пластир (лепенка). При определени инциденти също може да се наложи да срежем части от дреха.

Пинсета

Ще ви е необходима при почистване на рани от различни частици, убождания и т.н.

Ръкавици

Осигурете поне няколко чифта. Биха предпазили както вас, когато ги ползвате, така и раните от замърсявания и инфектиране.

Разтвори за почистване и дезинфекция на рани

Продуктите, които ще са ви необходими:

Дълго време кислородната вода е сред най-разпространените средства за дезинфекция на рани. В следствие на множество проучвания през последните години тази практика се отрича от специалистите, тъй като употребата на водороден пероксид може да навреди на раната и да забави процеса на зарастване.

Триъгълна текстилни кърпа

Използва се за фиксиране на счупен или наранен крайник, но също и като кръвоспираща превръзка.

Къде да съхраняваме аптечката?

Това до голяма степен зависи от начина ви на живот и от това как сте организирали жизненото си пространство. Помислете за място, до което имат бърз и лесен достъп всички от семейството, например кухнята или всекидневната. Това, разбира се, не изключва да се погрижите да е недостъпна от малки деца. Не е за препоръчване мястото да е влажно, например банята, защото това може по-бързо да компрометира част от продуктите.

Домашната аптечка е задължителна за всеки дом и трябва да съдържа редица продукти, които не са за пренебрегване. Помислете обаче и за специфичните си нужди и я пригодете максимално към тях. Разгледайте и селектираните продукти за първа помощ от ranite.bg.