Как да зарасне по-бързо раната?

От какво зависи продължителността на излекуване на раните

Появата на раните, третирането им и тяхното лечение са свързани неминуемо с дискомфорт, болка и очакване на по-бързо подобрение и зарастване. Времето, което отнема възстановяването от различни наранявания, зависи от много фактори.

Как всъщност оздравява една рана?

Оздравяването на раната представлява естествен биологичен феномен, при който организмът ни задейства комплекс от процеси, за да спре изтичането на кръв, да почисти нараненото място и да възстанови, доколкото може, увредената тъкан до предишното състояние. Независимо каквоа е причината за появата й, всяка рана преминава през 3 фази на оздравителен процес:

Фаза на почистване (Възпалителна)

Това е първоначалният отговор на организма към тъканното увреждане. Продължава около 3 дни при рани без усложнения. Целта на тялото е да се защити и да премахне от раната всички нежелани замърсявания и микроби. Характерни за възпалението симптоми, които могат да се появят, са зачервяване, подуване, болка и повишена температура в областта на нараняването.

Задача номер едно в тази фаза е да се спре кървенето. Циркулиращите в кръвта тромбоцити образуват първичен тромб, или тапа, за да „запечатат“ временно увредените съдове и да предпазят раната от бактериално замърсяване.

Фаза на гранулация (Пролиферативна)

Това е фазата, при която се появява нова тъкан, която постепенно изпълва мястото на раната. Образуват се нови кръвоносни съдове, които да обезпечат снабдяването на засегнатия участък с кръв, кислород и хранителни вещества. Започва приблизително след третия ден от травмата, след като вече има създадени  условия за тъканен растеж благодарение на възпалителната фаза. На практика в тази фаза се осъществява т.нар. затваряне на раната. Образува се гранулационна тъкан, съставена от яркочервени, стъклено-прозрачни гранули. С времето, при нормално развитие на процеса, те увеличават размерите и броя си и като резултат се образува влажна лъскава повърхност с розово-червеникав цвят.

Фаза на епителизация (Ремоделираща)

С тази фаза зарастването приключва. Характеризира се с повишено образуване на колагенови влакна. Обикновено този процес  се случва между 6-и и 10-и ден след нараняването. Постепенно раната се свива, гранулационната тъкан се освобождава от излишната вода, става все по-здрава и постепенно се замества от белези.

Тъканта на белега е различна от тази на здравата кожа. По-слабо еластична е, липсват космите, потните жлези, както и меланоцитите, които отговарят за пигментацията на кожата.

От какво зависи по-бързото оздравяване на раната?

Продължителността на лечение на една рана зависи от множество фактори. На първо място е начинът, по който се е образувала – дали е повърхностно нараняване при инцидент, следоперативна рана, или е следствие от определено заболяване. В същото време съществуват и специфични за конкретния казус фактори като възраст, вредни навици, прием на определени медикаменти и хранителен режим.

Повече за рисковите фактори за бавното зарастване на раните може да прочетете в статията Как да се предпазим от появата на рани, както и да откриете още подробна информация сред останалата специализирана литература  на ranite.bg.

От особена важност за нормалното и навременно зарастване на една рана, разбира се, са грижите, които се полагат за нея, и използваните продукти. Те трябва да осигурят абсорбирането на секрета, да подпомогнат оздравителния процес, да защитят раната от вторично замърсяване и да поддържат оптимална влажност в т.нар. ранево ложе.

Именно влажността е от особена важност в последния оздравителен етап, когато функциите на кожата се възстановяват до най-добрата възможна степен. Повърхностните клетки целят окончателното затваряне на раната, но все още са уязвими от неблагоприятното въздействие на обезводняването. Заради това е необходимо да се поддържат влажни и да бъдат защитавани от вредните влияния на околната среда.

По-старото схващане за лечение на малки рани например беше да се оставят открити (без превръзка), за да може раната „да диша“. Този подход обаче е отдавна отхвърлен и оборен именно поради разбирането за важността на влажната среда. Използването на пластир (лепенка, превръзка) за рани възпрепятства дехидратацията и образуването на неприятна дебела коричка. В същото време служи за бариера срещу различни патогени.

Опростяването на оздравителния процес също е фактор за по-добра ефективност при лечението на рани. Постигането му е свързано със създаване на продукти, които са подходящи и в трите фази на зарастване и са с възможно най-малко разновидности. Така всъщност се стига до по-рядка смяна на превръзката. И това е важно, защото едновременно се избягва рискът от замърсяване и процесът за пациента е по-безболезнен и щадящ. Повече за новата концепция HydroTherapy, специално създадена за лечение на хронични и трудно зарастващи рани, може да прочетете на тук.

Полезни съвети за бързо зарастване на рани

Пазете раната

Избягвайте да я докосвате, тъй като може да се замърси. Не правете движения, които могат да създадат допълнително напрежение около зарастващото място.

Не се изтощавайте

Не провокирайте имунната си система с прекалено тежки физически упражнения, небалансирана диета или недоспиване. Това ще забави процеса на оздравяване.

Движете се умерено

Не е добре да се обездвижвате съвсем. Осигурете си здравословен режим с умерено натоварване и разходки. Това ще поддържа по-доброто кръвообращение, полезно за възстановителните процеси при раните.

Хранете се пълноценно

При зарастване на раните критична функция изпълнява количеството приети белтъчини, въглехидрати и мазнини, както и витамини А, С и К.

Не пушете

Тютюнопушенето въздейства чрез редица механизми отрицателно върху зарастването на раните.

 

Зарастването на раните е комплексен процес, зависещ от много фактори и бързината, с която то се случва, би могла да се повлияе от грижите, които полагаме ние или специалистите, на които сме поверили лечението си. Освен използването на качествени продукти и иновативни методи, важно е цялостното ни отношение и спазването на съветите, които ни дават специалистите.