Рана по лицето на дете

Лицето е най-видимата и една от най-деликатните зони на нашето тяло. През цялата година и особено през летните месеци децата често падат и се удрят. Освен коленете и лактите, брадичката и челото обикновено са най-засегнатите области в тези случаи.
Много е важно да обърнем особено внимание на грижата за тези видове наранявания, колкото и малки да са те. Целта е да се улесни бързото и качествено заздравяване и максимално да се избегне появата на белези в областта на лицето.

4 стъпки за лекуване на рана по лицето на дете

При възникване на рана по лицето на дете е от решаващо значение да бъде направена бърза оценка на нараняването. В случай че раната е дълбока, незабавно потърсете медицинска помощ, защото може да се наложи манипулация по лепене или шиене. Ако раната е лека и не е сериозна, можем сами да окажем първа помощ и да предпиемем съответните действия за да помогнем за бързото и ефективно зарастване.

По-долу ви даваме необходимите насоки за оказване на първа помощ на рана по лицето вашето дете.

 1. Дезинфекцирайте ръцете си.
  Преди всичко, преди да лекувате рана, ръцете ви трябва да бъдат чисти. Можете да използвате хидроалкохолен гел, ефективен срещу вируси, бактерии и гъбички или антибактериални мокри кърпички, за да намалите микробното натоварване, което имате върху ръцете си.
 2. Почистете раната.
  Препоръчваме ви да почистите раната със стерилен физиологичен разтвор и стерилен компрес. Имайте предвид, че лицето е силно кръвоснабдена област, така че колкото и малка да е, раната ще кърви. Подсушете раната с помощта на компрес от нетъкан текстил. Тези компреси няма да оставят нишки или власинки в засегнатата област.
 3. Дезинфекцирайте раната с антисептик.
  След като сте почистили раната, тоест отстранили сте видимата мръсотия, е време добре да я дезинфекцирате, за да я предпазите от инфектиране. В аптеките можете да откриете различни средства за дезинфекциране. Препоръчваме ви да използвате Cosmos® спрей за антисептично почистване на рани. Той е силно ефективен срещу мултирезистентни бактерии като Ешерихия коли и Стафилококи, благодарение на активната си съставка полихексанид. Този спрей образува защитен филм върху повърхонстта на раната и не позволява протикването и развитието на бактерии. Сред предимствата му са, че не причинавя болка (не щипе), не цапа, гарантира почистване дори на труднодостъпни места.
 4. Защитете раната с превръзка.
  В широкия асортимент от Cosmos® на HARTMANN ще намерите превръзката, която най-добре се адаптира към вида на раната.

Трикове за избягване на белези по лицето

Както вече казахме, лицето е особено деликатна област, така че е важно да следваме определени инструкции, дори след като раната е затворена, за да избегнем появата на белези:

 • Не излагайте раната на слънчева светлина. Редовно нанасяйте слънцезащитен крем през летните месеци. След затваряне на раната, кожата остава бледа в областта на нараняването. Това крие риск от поява на пигментация при излагане на слънце.
 • Не дърпайте и не откъсвайте коричката.
 • Правете нежни кръгови масажи в областта.
 • Потърсете продукти за предотвратяване на белези в аптечната мрежа.

Свързани продукти