,

Как да се предпазим от появата на рани?

Как да се предпазим от появата на рани

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ПОЯВА И РАЗВИТИЕ НА РАНИ? РИСКОВИ ФАКТОРИ.

На пръв поглед появата на раните и усложненията, свързани с тях, изглеждат като резултат от случайни и непредвидими събития, но всъщност съществуват множество рискови фактори и състояния, които са ясен предвестник, ако бъдат разчетени правилно. Именно затова превенцията и поддържането на оптимално здравословно състояние са особено важни.

Рискови фактори за появата и бавното зарастване на раните

Особено що се отнася до хроничните рани, има определени рискови фактори, на които да обърнем специално внимание:

  • Недохранване и спазване за продължително време на небалансирана диета

В резултат на системно недохранване възстановителните способности на тялото ни значително намаляват. Белтъчният прием, който е критичен за зарастванията на раните, както и мастните резерви, с които разполагаме, са неща, към които трябва да подхождаме с внимание. Намаленият прием на полезни хранителни вещества и витамини влияе отрицателно върху имунитета ни и повишава риска от инфектиране на раните. Синтезът на колаген също се повлиява неблагоприятно при дефицити в храненето, а той е важен за деленето на клетките и изграждането на нова тъкан.

  • Тютюнопушене

Пушачите са склонни към по-често развитие на пародонтоза и нарушено кръвоснабдяване на венците, а оттам и на заздравяването на рани. Заздравяването и на хронични рани е силно засегнато от употребата на никотинови изделия, видно от публикация от 2014 г. –  Wound care / Smoking, Chronic Wound Healing, and Implications for Evidence-Based Practice. Вредният навик възпрепятства нормалното функциониране на макрофагите и неутрофилите, които се грижат за обезвреждането на бактериите, проникващи в кожата. Възпрепятства се и нормалното ни снабдяване с кислород, а то е важно за регенерацията на тъканите. Счита се също, че никотинът оказва неблагоприятно въздействие върху синтеза на колаген и еластин.

  • Проблеми с кръвообращението

Ако усещате хронична умора и тежест в краката си, ако имате чести нощни схващания и чувство на изтръпване, възможно е да страдате от т.нар. хроничната венозна недостатъчност. В този случай имате нарушение при връщането на венозната кръв от долните крайници обратно към сърцето. Често при това състояние кожата атрофира и раните, които се образуват, заздравяват бавно.

  • Наднормено тегло

Хората със затлъстяване всъщност страдат от дефицит на важни микро и макронутриенти, подобно на тези с продължително недохранване. Изследване, публикувано в сайта на The National Center for Biotechnology Information – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3950544/, посочва тези липси, както и съпътстващите съдови проблеми и променената популация на имунни медиатори, като причини, които могат да доведат до удължаване на възпалителния стадий при заздравяване на раните, както и да направят хората със затлъстяване по-податливи на инфекции.

  • Захарен диабет

Тук говорим за състояние, при което  въглехидратният метаболизъм е хронично нарушен.  А по данни на Световната здравна организация броят на страдащите от диабет е нараснал драстично от 108 млн. през 1980 г. до 422 млн. през 2014 г. Диабетиците, които често развиват периферна невропатия и исхемична болест на долните крайници, страдат от т.нар. диабетно стъпало. При него е нарушена потната секреция, кожата е топла и суха и усещанията за болка и топлина са силно намалени. Всичко това води до поява на невропатични лезии.

Повече за диабетното стъпало и за продуктите, предназначени за лечението му, вижте в специализираната статия на ranite.bg.

  • Стареене

Не само многото документирани проучвания, но и личните наблюдения на всеки човек със сигурност показват, че разликата в заздравяването на раните при възрастните хора в сравнение с тази при младите е значителна. Това засяга всички фази на заздравяване. При възрастните възпалителният отговор е намален или забавен, а качеството на образувания колаген е различно. В същото време много от заболяванията, които имат връзка с появата на лезии, засягат предимно хора в по-напреднала възраст.

  • Инконтиненция

Неволното изпускане на урина и / или фекалии определено е свързано с множество неудобства и страдания. То също така е и рисков фактор за по-лесното разраняване на кожата и появата на дерматит. А вече появилите се рани заздравяват доста по-трудно заради влажната среда и агресивните субстанции в състава на урината и фекалиите.

Можете да се запознаете по-подробно с лечението на инконтиненция тук: Превенция и лечение на инконтиненция.

Рискови фактори за образуването на рани и за бавното им заздравяване са много други състояния като артрит, бъбречни заболявания, отоци на крайниците, прием на определени медикаменти, автоимунни заболявания и др.