Как да третираме рани от изгаряне

Рана от изгаряне

В ежедневието на всеки от нас се е случвало поне веднъж да се сблъска с рани от изгаряне. По данни на NCBI (Национален център за биотехнологична информация) всяка година около 6 млн души в световен мащаб търсят медицинска помощ заради изгаряния. Най-често се случва да се изгорим по време на готвене,  когато работата ни е свързана с подобни рискове, а също и при застояване под преките слънчеви лъчи без никаква защита.

Какво представлява изгарянето?

Изгарянето е нараняване на кожата или друга органична тъкан, причинено главно от топлина или поради радиация, радиоактивност, електричество, триене или контакт с химикали. При изгаряне се получава нараняване на тъканите на различна дълбочина, която може да стига от повърхностно засягане на кожата до увреждане на мускулите и костите. Причинява се от различни фактори, които могат условно да се разделят в няколко групи:

  • Термични изгаряния – Дължат се на източници на топлина, които повишават температурата на кожата и тъканите и могат да причинят смърт или увреждане на тъканните клетки. Това може да бъдат горещи метали или течности, пара и пламъци.
  • Радиационни изгаряния – Те се дължат на продължително излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето или на други източници на радиация, като например рентгенови лъчи.
  • Химически изгаряния – Тези изгаряния се дължат на битови или промишлени продукти като киселини, разтворители, основи, соли на тежки метали и др.
  • Електрически изгаряния – Както личи от името им, причиняват се от електрически ток.
  • Фрикционни изгаряния – Обикновено се получават при триене и са съчетани с механично увреждане. Типичен пример е досег с движеща се бързо лента на пътека за бягане, прежулвания от въжета или подови настилки.
Степени на изгаряне

Пораженията от изгарянето могат да бъдат от съвсем леки, като повърхностен еритем, до пълна некроза на кожата и увреждане на мускулите и костите. Съответно може да се касае за лек медицински проблем, решим в домашни условия, но и за тежко и животозастрашаващо състояние от спешен характер. Това зависи от интензитета и от типа на термичния агент, който действа върху кожата.

Дълбочината на изгарянията (или тежестта) има няколко класификации, като в България е приета тристепенна класификация (втората степен има два подраздела). Показателна е степента на засягане на слоевете кожа – епидермис, дерма и субдерма.

Изгаряне от първа степен

Известно е и като „повърхностно“. Уврежда се само най-горният епидермален слой и се проявява като еритем (зачервяване), болка при допир и лек оток.

Изгаряне от втора степен

IIa

При него се засяга целият епидермис и болката е значителна. Появяват се мехури, тъй като увредените капиляри отделят плазма.

Изгарянията от тази степен на големи повърхности могат да предизвикат шокова реакция.

IIb

В този случай епидермисът и  дермата са разрушени  в почти цялата си дълбочина.  Разрушени са до голяма степен и кожните придатъци. Образуват се мехури, както и голямо количество точковидни кръвоизливи. Често, въпреки всички усилия, нараняването се задълбочава и се превръща в изгаряне трета степен.

Изгаряне от трета степен

При него е засегната и унищожена цялата дълбочина на кожата, често и тъканта под нея (от мускули до кости). Лечението е единствено хирургично.

Как да третираме раните от изгаряне

Първа помощ

Изгарянията, опарванията или попарванията могат да бъдат чести в ежедневието ни. Затова е важно да знаем как да окажем първа помощ. По възможност се освободете незабавно от обгореното облекло, като внимавате да не дърпате и късате части, които са залепнали към евентуално пострадала кожа.

На първо време е важно да осигурите охлаждане на раните, за да елиминирате т.нар. „доизгаряне“, причинено от  съхранението на енергия в продължение на почти час в добре топлоизолираната кожа. Използвайте по възможност течаща чешмяна вода върху мястото в продължение на до 30 минути. Охлаждане с лед не се препоръчва, тъй като води до риск от студова травма.  При бебета и малки деца също трябва да се избягва хипотермия.

Самопомощ

Както споменахме, самолечение при трета степен на изгаряне е невъзможно. При втора степен е допустимо, но е препоръчително да се потърси лекарска помощ възможно най-скоро.

При изгаряне от първа степен и т.нар. „леки случаи“ е добре да се приложи специален пластир (лепенка) за изгаряния, съдържащ хидрогел и действащ охлаждащо и успокояващо върху раната.

Също така при изгаряне до втора степен е важно поставянето на пластир (лепенка) за изгаряния, за да се овладее процесът и да се спре по-нататъшното му разпространение.

При изгаряне до втора степен е важна също и стерилната обработка. Може да използвате тюлена мазева превръзка със съдържание на сребро. Тя не залепва за раната и се подменя лесно и безболезнено. Контролирано освобождава сребърни йони и осигурява бързо заздравяване.

При рани от изгаряне е изключително важна навременната и адекватна реакция, както и това да не ги третираме с продукти, които по-скоро биха усложнили и забавили тяхното заздравяване. Важно е също да потърсите спешна помощ или консултация със специалист при съмнение, че нараняването не е леко и безобидно.

Изгаряния