Когато детето се нарани

Рана от падане при дете

Съвети за Първа помощ, когато детето се нарани

Да предпазим изцяло детето от наранявания е невъзможно и всеки родител рано или късно се убеждава в това. Нима не е вярно, че за да могат малките да опознават света и себе си, е важно да преодоляват различни препятствия, като са любопитни и като поемат рискове.

За по-тревожните и силно протективни родители гледката на наранено дете може да се окаже силно стресираща. И това е разбираемо. Но все пак какво бихме могли да направим, за да помогнем в тази ситуация и какво е важно да знаем?

Да се опитаме да запазим спокойствие

Много често при падане детето не е пострадало, а реакциите му са проява на стрес и уплах, което е нормално.

Болката е субективно усещане и особено при най-малките плачът при безобидни ситуации е свързан и с реакцията на възрастния. Затова те често първо търсят с поглед мама или тате, за да „разберат“ дали всъщност са се ударили.

Да реагираме според инцидента

Ако падането или ударът са очевидно безобидни, най-лошото, което можем да направим, е да викаме, да покажем сериозна уплаха или да се скараме на детето. Ако то не се разплаква веднага, а просто чака реакцията ни, бихме могли да се усмихнем, да кажем, че нищо не е станало или да го приканим да стане бързо.

Ако детето очевидно се е наранило или е паднало зле, трябва веднага да огледаме раната, да проверим за счупвания, сътресение, навяхвания и т.н.  При най-малките е важно да обърнем внимание дали детето изплаква веднага след падането. Ако не плаче, ако е вяло и отпуснато, ако повръща, трябва незабавно да потърсим лекарска помощ.

Първа помощ

Най-често срещаните рани при децата са ожулване (охлузване) и порязване, по-рядко разкъсвания или мехури. А оказването на първа помощ е особено важно, за да осигурим ефикасното им лечение. Ето и най-важните стъпки за оказване на първа помощ:

Да спрем кървенето, ако има такова.

Ако е видно, че раната е повърхностна и кървенето е минимално, най-важно е да направим промивка със стерилен физиологичен разтвор.

По-сериозно кървене се спира като се приложи натиск върху раната с чиста и суха тъкан, за предпочитане – стерилна марля за 5-10 минути. Не използвайте памук или тъкани, които оставят власинки. Ако кървенето продължава, обърнете се към лекар.

Да почистим раната

Най-доброто средство за промивка е стерилен физиологичен разтвор. Избягвайте антисептични средства и такива, съдържащи спирт, защото могат да предизвикат кожни реакции.

Ако след промиването забелязвате останала мръсотия и дребни частици, опитайте внимателно да ги отстраните. Видимо едри парчета, които са забити навътре в областта на раната, не е добре да се отстраняват и докосват. Това трябва да се направи от медицински специалист.

Внимание! При дълбоки и зеещи рани е почти невъзможно да бъдат забелязани с просто око замърсявания и полепнали частици. В същото време те не трябва да остават в раната, тъй като има голям рискът от инфектиране. В този случай е препоръчително да потърсите медицинска помощ.

Да поставим превръзка (да покрием раната)

По-рано се смяташе, че малките рани трябва да се оставят да дишат на въздух. Това предположение обаче отдавна е опровергано. Защо? Поради дехидратация в раната се образува дебела коричка, а това по-скоро пречи, отколкото насърчава заздравяването. Използването на пластир (лепенка, превръзка) от една страна подпомага заздравяването на раната, а от друга страна я предпазва от проникването на бактерии и последващото й замърсяване. Ето и някои практични съвети как да изберем правилното средство за покриване на раната:

  • При секретираща или кървяща рана поставете стерилен абсорбиращ компрес. Можете да го фиксирате с лепяща лента или самозалепващ бинт.
  • При ожулване можете да покриете мястото с подходящ хидроколоиден пластир (лепенка). Този тип пластири са базирани на концепцията за лечение на рани във влажна среда, според която овлажняването е от съществено значение за по-бързото и ефикасно заздравяване. Хидроколоидните пластири са много ефективни и предпочитани при ожулвания на лакти и колене, защото осигуряват мекота и намаляват триенето и натиска върху заздравяващия участък. А децата обичат да се движат.
  • Малки и безобидни рани можете да покриете и предпазите с нестерилен пластир (лепенка). Децата обичат тези с детски картинки. Ако сте на почивка или на море и детето е в постоянен контакт с вода, то може да потърсите непромокаеми лепенки.
  • Ако раната е по-дълбока и съществува риск от инфектиране, тогава използвайте стерилен пластир (лепенка).
Кога да потърсите лекарска помощ

По-горе споменахме няколко случая, но нека повторим:

  • Ако раната е дълбока и зееща
  • Ако кръвотечението не спира
  • Ако раната е замърсена и няма как да я почистим
  • Ако детето изпитва нестихваща болка, има треска
  • Ако забелязвате гной или раната е инфектирана

Нараняванията при децата винаги са изпитание за родителите и гледката на страдащите малчугани е неприятна и мъчителна. Важното е още веднъж да подчертаем, че запазването на спокойствие е критично за бързото овладяване на ситуацията. След това са адекватните действия и добрата подготовка с качествени и подходящи продукти за оказване на първа помощ.