Когато ни се появят пришки или мехури по краката

Мехури от неудобни обувки

Как да се справим с пришките и мехурите (или т.нар. рани от неудобни обувки)?

Смяната на сезоните обикновено е свързана и с обновяване на гардероба ни, в това число и обувките. А новите обувки са едни от най-честите виновници за поява на пришки. Разбира се, съветите как да избегнем появата им започват с внимателния избор на качествени обувки и грижа за краката. Въпреки това, понякога, каквото и да направим, се сблъскваме с появата на мехури и стигаме до лечение на неприятните рани, които ги следват. Какво да правим в такъв случай?

Какво представляват пришките?

Дали ще ги наречем мехури, плюски или пришки, това са ни добре познати малки подутини върху кожата, всъщност торбички, пълни с течност. Причиняват се от продължително триене между обувките и кожата, най-често в зоните на костна изпъкналост. В резултат на триенето най-външният слой на кожата започва да се травмира, увеличава се притокът на кръв към мястото и се появява типично зачервяване. После там, където е било зачервено, се образува торбичка, изпълнена с течност, защото повърхностният слой кожа се отделя от тези под него. Причината да изпитваме болка, е налягането върху течността. Но ако не спрем дотук и не вземем мерки, а триенето продължи, това съвсем не е най-лошото, което може да ни се случи. Рано или късно, мехурчето ще се спука и епидермисът ще се разкъса, за да се образува класическа рана. Всички сме получавали такава и знаем колко болезнено може да бъде това, особено ако няма какво да направим и продължим да се движим и да травмираме мястото още повече. Неприятностите могат да станат и по-големи, ако раната се инфектира, нищо че на пръв поглед нещата ни изглеждат безобидни.

Кога най-често могат да се появят мехури по краката?

Лесният и бърз отговор е през лятото. Тогава идва времето за обувки на босо, краката ни често отичат, изпотяват се и триенето в ръбовете и каишките създава „идеална“ предпоставка за мехури. Но всъщност при всеки нов и по-неудобен чифт обувки изобщо не сме застраховани. Може да ни се случи и при непредвидено дълго ходене пеша, при официални дълги вечери и събития, при преходи в планината с неподходяща екипировка, при силно изпотяване и неподходящи чорапи.

Какво можем да направим превантивно?

 • Едно от нещата, които ще ни помогнат да избегнем мехурите, е внимателният избор на обувки и търсене на максимално удобство и качество.
 • Освен това, причина за по-лесна поява на пришки, може и да е сухата кожа на краката. В такъв случай използването на подходящ крем регулярно би помогнало.
 • Можете да използвате специални допълнителни стелки или ако усещате триене, да прибегнете до обущарски услуги – там ще знаят как да ви помогнат.
 • Сред начините за предпазване от пришки, е предварително да фиксирате пластир (лепенка) върху мястото, където усещате триене.

Как да третираме мехурите по краката?

Съветът ни е да използвате специален пластир (лепенка) за пришки колкото се може по-бързо след появата на първите признаци на нараняване. Така до голяма степен ще избегнете появата на мехур.

Ако вече процесът на подуване е започнал, специалния пластир ще ограничи големината и ще ви предпази от спукване, замърсяване и болка.

Да пукаме ли сами мехурите?

Специалистите определено съветват да не го правим. При всички положения рискувате да причините инфекция и да забавите излекуването.

Защо е важно да използваме специални пластири за мехури?

Пластирите като Cosmos Blister mix / Космос за мехури са създадени специално за лечение на пришки и мехури. За разлика от традиционните лепенки, които действат на принципа на сухо лечение на раните, при което тъканта се дехидратира и изсъхва, те са хидроколоидни и лечението с тях се базира на механизма на овлажняване.

Пластирите Cosmos Blister mix / Космос за мехури:

 • Абсорбират секретите и намаляват болката.
 • Не дразнят кожата и намаляват натиска и триенето.
 • Напълно прозрачни и дискретни са.
 • Прилягат идеално към кожата и са гъвкави и устойчиви при движение.
 • Стимулират заздравяването.

Как да поставим правилно Cosmos Blister mix / Космос за мехури?

 • Първо се уверете, че увреденото място е чисто и сухо.
 • Преди поставяне загрейте пластира, като го поставите между дланите си. Може леко да ги потриете за по-добър ефект.
 • Използвайте пластира само ако хидроколоидната подложка покрива изцяло мехура.
 • За да постигнете оптимално залепване, внимателно притиснете краищата на пластира към кожата
 • Отстранете пластира едва когато започне да се разлепва по краищата.
 • Хидроколоидният пластир за мехури не трябва да се поставя върху инфектирани или силно кървящи рани!