Малки рани: Често задавани въпроси

Малки рани

Отговорите на поставените въпроси са резултат от изследвания и опит граден повече от 200 години.

Трябва ли малките рани да бъдат оставени да дишат (открити) или е по-добре да бъдат покрити с превръзка?

По-рано се смяташе, че малките рани трябва да се оставят да дишат на въздух. Това предположение обаче отдавна е опровергано. Защо? Поради дехидратация в раната се образува дебела коричка. Този процес по-скоро пречи, отколкото насърчава заздравяването на рани. Използването на пластир (лепенка, превръзка) за рани от една страна подпомага заздравяването, а от друга страна предпазва от проникването на патогени и помага да се поддържа влажна среда в раната.

Колко често трябва да се сменя пластира (лепенката) при малки рани?

Превръзката за раната (пластир, лепенка) трябва да се сменя редовно в зависимост от вида и местоположението на раната. Например, раната на пръстите на ръцете или краката може лесно да се замърси. Затова превръзката трябва да се сменя ежедневно, ако е възможно. В други части на тялото превръзката може да се използва и по-дълго, в случай че раната заздравява правилно, не е топла на допир и няма наличие на признаци за инфекция.

Кога трябва да потърся специализирана помощ?

Трябва да потърсите лекар в следните случаи:

  • Ако раната е много дълбока и кървенето не спира
  • Ако раната е причинена от ухапване или корозия
  • Ако раната е силно замърсена
  • Ако не заздравява, остава болезнена, кървяща или подута

Какво да направя, ако раната е инфектирана или гнойна?

Когато раната не е почистена правилно, съществува висок риск от инфекция. В случаи, когато раната продължава да отделя секрет, подута и зачервена е, незабавно потърсете лекарска помощ. Други признаци на инфекция са загряване и сърбеж.

Кои продукти са подходящи за чувствителна кожа?

При наличие на чувствителна кожа е важно превръзката (пластир, лепенка) да е дишаща (въдухопропусклива), да се отстранява лесно и безболезнено, без да уврежда кожата. Сред продуктите на фирма HARTMANN най-подходящ за чувствителна кожа при наличие на малки рани е пластирът Cosmos Soft silicone. Той е изключително нежен към кожата и позволява лесно поставяне и отстраняване, благодарение на ивици силикон в адхезива.

Какви са предимствата на дишащите превръзки за рани (пластири, лепенки)?

Превръзките за рани трябва да са дишащи, за да могат да отвеждат влагата от кожата и да предотвратяват натрупването на й в раната, тъй като това може да увеличи нейната уязвимост.

Какъв тип превръзки за рани (пластири, лепенки) трябва да имам винаги?

Отговорът на този въпрос се крие изцяло във вашите ежедневни нужди?

  • Ако имате чувствителна кожа, е важно да потърсите продукти, които да са подходящи за нея
  • Ако имате малки деца, потърсете пластири (лепенки), които да са изработени от водоустойчив филм отблъскващ замърсяванията. Децата често се цапат, докато играят. Затова е важно да предпазите раната от проникване на замърсяване и бактерии, за да избегнете риск от последваща инфекция.
  • Ако често спортувате или сте изложени на риск от нараняване на определени части от тялото като лакти, колене, ще са ви необходими гъвкави пластири (лепенки), които да позволяват свободното движение на крайниците.
  • На всеки човек му се налага понякога да предпази рана при къпане, плуване, докато е на море. В този случай потърсете непромокаеми пластири.

Защо превръзките на рани (пластири, лепенки) са толкова важни за децата?

Поставянето на лепенка дори върху най-малката драскотина има положителен емоционален ефект върху децата. От една страна раната не се вижда и детето постепенно се успокоява, а от друга страна предпазвате откритата тъкан от проникване на замърсяване и бактерии.