Основната цел е защита на здравето на българските пациенти

На 29 септември бе официално представена новоучредената Асоциация на производителите и доставчици на медицински изделия – МедТех България. Сред учредителите са едни от най-големите производители в света като HARTMANN, Medtronic, B Braun, Healthcare Solutions, Johnson&Johnson. Асоциацията обединява усилията на производителите и търговците на медицински изделия в страната. Основната цел е защита на здравето на пациентите в България и съдействие за доставката на качествени медицински изделия за профилактика, диагностика и лечение.

Пациентите доплащат близо половината от медицинските изделия

Към настоящия момент близо половината от медицинските изделия се доплащат от българските пациенти, което нарежда страната ни на едно от първите места в Европа. От своя страна НЗОК провежда веднъж в годината процедура, в която определя нивата на реимбурсация и прием на нови продукти. Това е дълъг период. Този факт до голяма степен е причина медицинските изделия да се доплащат. Това сподели д-р Александър Мичев – заместник-председател на МедТех България.

Сред основните задачи на организацията е и прилагането в България на новия Европейски Регламент за медицинските изделия (MDR). Той бе приет през април 2017г от Европейския Парламент, но заради пандемията от Коронавирус влизането му в сила бе отложено. Целта на Регламента е да гарантира безопасността на пациентите чрез въвеждане на изискване за наличие на уникален номер на всяко изделие. Този номер доказва, че изделието е преминало всички изпитания и е сертифицирано за качество. Внедряването на Регламента е изцяло в интерес на пациента, а за да се случи това всички производители и доставчици на медицински изделия, институциите и лечебните заведения трябва да обединят усилията си. Това посочи Невена Николова – Член на Управителния съвет на МедТех България и представител на HARTMANN.

МедТех България е пълноправен член на MedTech Europe

Специален гост на събитието беше и главният изпълнителен директор на MedTech Europe – Оливър Бисаза. Той каза, че МедТех България е единствената организация в България, която е и най-младият пълноправен член на MedTech Europe. Това е голямо признание за организацията и подкрепа за дейността, но и отговорност за спазване на високите изисквания и стандарти. Той също допълни, че целта на организацията е иновативните медицински технологии да бъдат достъпни за повече хора.