Рана от ръждясал метал

Веднага щом времето се затопли, искаме да се порадваме на слънчевите лъчи и започваме да организираме семейни пътувания, разходки сред природата, спортни занимания и нови преживявания в естествена среда. Имате ли вече подходящите обувки, слънцезащитен крем и подготвен багаж за пътуване? Екскурзиите са силно препоръчителни и всички копнеем за тях, но могат да включват и някои непредвидени събития, които трябва да вземете предвид, за да сте подготвени и да реагирате правилно в случай на нараняване.

Нека поговорим за тетанус, за да изчистим най-често срещаните съмнения и митове

В спомените на мнозина от нас вероятно изплуват следните две предупреждения от родители, баби и дядовци:
„Не влизай във водата веднага след хранене!“ и
“Внимавай с ръждясали пирони! Ако се нараниш, може да получиш тетанус!”
Оказаха ли се верни? Е, днес ще се съсредоточим върху второто предупреждение, за да видим каква част от него е мит и каква – истина.
Ходенето по пътеки и маршрути понякога ни принуждава да минаваме през оградени зони, храсти, хлъзгави места, които могат да ни накарат да стъпим погрешно или да се подпрем на рискови елементи и дори да причинят случайни драскотини или порязвания. Какво се случва, когато порязването е причинено от ръждясал предмет? Как да действаме, когато се заклещим в тел или ръждясало желязо?

Тетанус. Какво е това?

Тетанус е сериозна инфекция, причинена от бактерия, чието научно име е Clostridium tetani. Този микроорганизъм оцелява на открито под формата на малки спори, които се намират навсякъде. Затова през всеки тип нараняване (от дълбока драскотина до ухапване от животно или ужилване от насекомо) може бактериите да навлязат в тялото ни и да се заразим с тетанус.
Връзката между окислени материали и тетанус е просто връзка между стар, занемарен и мръсен материал и по-голямата вероятност спорите на тази бактерия да бъдат намерени в тези оксиди. Заболяването не се предава от човек на човек. При попадането през травматизираната тъкан бактериите се размножават и отделят токсини, които засягат мускулатурата.

Симптоми и причини за тетанус

Сред най-често срещаните видове тетанус откриваме генерализиран тетанус. Признаците и симптомите се появяват прогресивно и се влошават за около две седмици. Тези симптоми обикновено започват в областта на челюстта и се развиват надолу по тялото.
Симптомите или признаците на генерализиран тетанус са както следва:

 • Мускулни спазми, схванати мускули, мускулна скованост в челюстта…
 • Напрежение на мускулите около устните
 • Болезнени спазми и скованост на мускулите на врата
 • Затруднено преглъщане
 • Стегнати коремни мускули

С напредване на заболяването могат да се появят нови симптоми:

 • Високо или ниско кръвно налягане
 • Учестен пулс
 • Треска
 • Силно изпотяване

Какво да направим, ако получим рана, която представлява потенциален риск от заразяване с тетанус?

Първо трябва да знаем какъв тип рани са най-податливи на заразяване. Най-често срещани са следните:

 • Рани или изгаряния, които изискват хирургична намеса, а се налага забавяне повече от 6 часа за интервенцията
 • Рани или изгаряния със значителна степен на девитализирана тъкан
 • Рани от остри предмети, които са замърсени или са влезли в контакт с тор, мръсотия или пръст
 • Рани, замърсени с чуждо тяло, като треска от дърво или пластмаса. Тук бихме включили пирони или ръждясали метали
 • Рани с фрактури
 • Рани от измръзване
 • Ухапвания

Ако сте се наранили, препоръчваме да приложите първа помощ възможно най-бързо. Важно е да следвате стъпките, които винаги препоръчваме:

 1. Почистване с физиологичен разтвор и стерилен марлен компрес,
 2. Антисептика с помощта на Cosmos почистващ спрей за рани, чиято основна съставка полихексанид има сигурен широкоспектърен антимикробен ефект.
 3. Защита с подходяща превръзка, напр. стерилен пластир Cosmopor.

След оказване на първа помощ ще трябва да отидете в здравния център или спешното отделение възможно най-скоро. Лекарят ще реши какво да прави във всеки отделен случай, в зависимост от вида на раната, ваксинационното досие на пациента, неговата възраст, тегло и здравословно състояние.