Неподвижността – ключова причина за образуването на декубитални рани

Рани от залежаване

Декубиталните рани се появяват при хора, които са принудени да лежат или седят за дълъг период от време. Върху част от тялото се упражнява постоянен натиск и ако този натиск не се преразпредели, може да настъпи исхемия и увреждане на тъканите.

Следователно, неподвижност за дълъг период от време може да се счита за ключова причина за образуването на декубитални рани. Здравните специалисти обикновено се справят с неподвижността чрез интервенции, които свеждат до минимум натиска. Въпреки че тези мерки са важни и необходими, трябва да се направи още една стъпка – да се осигури раздвижване на пациента, доколкото е възможно.

Как да подпомогнем и стимулираме раздвижването на трудно подвижни и неподвижни хора?

  • Бъдете търпеливи

Дори и най-простата задача, като миенето на зъбите може да бъде предизвикателство за трудно подвижните хора. Затова е важно да им позволявате да извършват сами дейностите, които могат, дори ако това отнема повече време.

  • Намалете до минимум използването на инвалидна количка

Насърчавайте хората, които могат да ходят, да използват инвалидна количка само при крайна необходимост. Тези, които могат да се движат само в инвалидна количка, трябва да използват ръчно задвижване, колкото е възможно повече.

  • Адаптирайте средата за по-лесно придвижване

Осигурете (доколкото е възможно) свободни коридори за безопасното придвижване – монтиране на парапети, адекватно осветление, нехлъзгащ се плосък под и др.

  • Осигурете помощни средства за мобилност

Височината на леглото трябва да бъде такава, че стъпалата на пациента, седнал на ръба на леглото, да докосват пода, като ъгълът и огъването в коляното са само малко по-големи от 90 градуса. Към основните помощни средства спадат още подходящи проходилки и патерици, парапети в банята и др.

  • Пациентът трябва да бъде активен през деня

Препоръчително е през целия ден да се извършват някакви дейности. Сънят трябва да бъде разрешен за максимум 20 до 30 минути.

  • Нощният сън е изключително важен

Важно е да бъдат създадени добри условия за пълноценен нощен сън – използвайте средства за инконтиненция (абсорбиращи подложки или пелени за възрастни) и облекчете натиска върху петите на лежащо болния.

  • Осигурете подходящи чорапи и обувки

уверете се, че чорапите и обувките пасват правилно. Чорапите не трябва да са прекалено стегнати или прекалено свободни, те могат да причинят триене и последващо нараняване на кожата. Подметките на обувките не трябва да са хлъзгави.

Източник: 

https://woundcareadvisor.com/immobility-as-the-root-cause-of-pressure-ulcers-vol4-no4/