Почистване на рана с физиологичен разтвор

Ако се възползвате от всяка възможност да се насладите на времето на открито, ако обичате да се разхождате в планината или да карате велосипед, то знаете, че драскотините и леките наранявания са неизбежни. Те са част от приключението!

В такива случаи наличието на подходящ комплект за първа помощ ще ви позволи да излекувате правилно раната и да продължите да се наслаждавате на деня.

Преди да докоснете раната, трябва да почистите ръцете си. За целта е добре да имате антисептик в себе си или антибактериални мокри кърпички.

За приключения далеч от дома ви препоръчваме да носите със себе си ампули стерилен физиологичен разтвор, както и стерилни марли. От продуктите на HARTMANN можем да ви препоръчаме стерилни абсорбиращи компреси от нетъкан текстил. Предимството им е, че не отделят нишки и не залепват за раната.

Какво е физиологичен разтвор?

Физиологичният разтвор е стерилен разтвор на натриев хлорид – 0,9%. Концентрацията му е същата като на кръвта в човешкото тяло. Предназначен е за инхалации, за промиване на носа, на очите и промивка на рани.

Предимства от използването на физиологичен разтвор за почистване на рани

  • Помага за отстраняването на замърсявания, микроорганизми и мъртви клетки от раната.
  • Предпазва раната от бактерии и предотвратява образуването на инфекции.
  • Физиологичният серум е изотоничен, т.е. не променя съотношението на течностите в раневото ложе и поддържа балансирано рН на кожата.
  • Стерилен, компактен и лесен за прилагане. Стерилността и компактността се гарантира при използване на еднодозовите ампули х 5мл. Съдържанието им е достатъчно за еднократно използване.
  • Не щипе, не предизвиква алергии или дразнене, което го прави изключително подходящ за малки деца.

Как да прилагаме физиологичен разтвор на рана?

За да приложите правилно физиологичния серум, ви препоръчваме да използвате компрес от нетъкан материал. Както вече споменахме тези компреси не отделят нишки и не залепват към раната. Почиствайте раната винаги от централната част към краищата й.  По този начин почистването е по-ефективно и предотвратява навлизането на мръсотия в раната.

Свързани продукти