Atrauman Ag / Атрауман Аг

Тюлена мазева превръзка със съдържание на сребро

Описание

Atrauman Ag е тюлена мазева превръзка със съдържание на сребро, която се използва за атравматично лечение на инфектирани рани, но може да се използва и като профилактика при риск от инфекция. Ефективна е при лечение на Грам-позитивни и Грам-негативни бактерии.  Контролирано освобождава сребърни йони (в количество, което не уврежда здравите клетки). Може да се прилага върху следните рани: ожулвания и разкъсвания, диабетно стъпало, варикозни рани, изгаряния до 2-ра степен.

Atrauman Ag не залепва за раната, което прави отстраняването и подмяната на превръзката изключително лесно и безболезнено. Осигурява бързо оздравяване на раната и може да се реже и моделира според размера и формата на раната. Превръзката омекотява ръбовете и намалява риска от оставане на белези. Препоръчва се при използване на Atrauman Ag да се прилага вторична абсорбираща превръзка (марлени компреси Sterilux ES или Medicomp, или силно абсорбиращи компреси като Zetuvit). Atrauman Ag е медицинско изделие Клас III.

Противопоказания и предупреждения

Не използвайте Atrauman Ag при пациенти, които може да са алергични към някои от съставките. Не използвайте върху сухи рани. Atrauman Ag не трябва да се използва в комбинация с превръзки или мазила, съдържащи йод или парафин.

Показания

  • При остри повърхностни рани.
  • При инфектирани рани и рани с риск от инфекция.
  • При рани със слаба ексудация.
  • При хронични рани.
  • При изгаряния до 2-ра степен.

Atrauman Ag контролирано освобождава сребърни йони и поддържа постоянна концентрация на сребро в раната. По този начин бактериите са под постоянното действие на среброто не само в началната фаза, но през целия период на покритие с превръзката. Това осигурява постоянен бактерициден ефект на среброто върху микробите на различни етапи от клетъчния цикъл. Липидният слой действа като бариера за кожата – намалява пропускливостта на вредни вещества отвън и стабилизира физиологичното леко кисело рН 5.5 на епидермиса.