Cosmos / Космос спрей за почистване на рани

Спрей за почистване, овлажняване и грижа за рани

Описание

Спрей за почистване, овлажняване и грижа за остри, хронични и инфектирани рани, както и за изгаряния от I-ва и II-ра степен. Отстранява ефективно струпеи, некротични тъкани и слоеве биофилм от рани. Не инхибира гранулацията или епителизацията. Подходящ за антисептично почистване, омекотяване и отстраняване на инкрустирани превързочни материали, без да причинява вторична травма. Силно ефективен срещу мултирезистентни организми (MRSA, VRE) и микотични патогени (C. albicans)

 • Не дразни кожата и не причинява болка (не щипе)
 • Без мирис и без цвят
 • Функцията за пръскане докато е обърнат надолу гарантира почистване дори на труднодостъпни места
 • Подпомага процеса на естествено зарастване на рани и предотвратява повторното инфектиране на раната
 • Подходящ за чувствителна кожа
 • Дерматологично тестван и биосъвместим. Понася се добре.

Cosmos® спрей за рани е медицинско изделие Клас III.

Показания

Cosmos® спрей за рани е подходящ за почистване на:

 • Инфектирани или неинфектирани остри рани (напр. порязвания, ожулвания, разкъсвания или хирургични рани)
 • Инфектирани или неинфектирани хронични рани (напр. диабетни язви, венозни язви, декубитус и др.)
 • Изгаряния 1-ва и 2-ра степен (термични или химически рани)
 • Рани, причинени от електрически ток
 • Радиационни рани
 • Подходящ за почистване и поддръжка на повърхността на раната преди превръзка
 • Подходящ за антисептично почистване, омекотяване и отстраняване на превързочни материали, т.е. превръзки, които са изсъхнали, замърсени и прилепнали към раната.

При наличие на малки, остри рани – неинфектирани и некървящи, след прилагане на спрей за почистване на рани, може да защитите раната с Cosmos® спрей пластир.

Противопоказания

Не използвайте Cosmos® спрей за рани в следните случаи:

 1. Не е подходящ за употреба при асептични операции на става и на хиалинен хрущял, на средното и вътрешното ухо и на окото (Ако Cosmos® спрей за рани влезе в контакт с асептичния хрущял, незабавно изплакнете с разтвор на Ringer или физиологичен разтвор).
 2. Ако е известно или се предполага, че пациентът е свръхчувствителен към някоя от съставките.
 3. Върху централната нервна система или менингите.
 4. Заедно с анионни повърхностноактивни вещества, почистващи сапуни, кремове, масла, ензими и др. Преди употреба, тези вещества трябва да бъдат напълно отстранени от повърхността на раната.
 5. За перитонеален лаваж и промивка.
 6. Не трябва да се използва през първите четири месеца от бременността. В зависимост от оценката на съотношението риск-полза, употребата му на по-късен етап на бременността трябва да се прецени според препоръките на лекаря.

Cosmos® спрей почиства раните механично. Повърхностно активните вещества в състава му осигуряват удобно и безболезнено почистване на раната като намаляват повърхностното напрежение. Cosmos® спрей допринася за процеса на зарастване на рани, като осигурява силно положителен почистващ и овлажняващ ефект върху нанесените зони. Cosmos® спрей за рани предпазва от мултирезистентни (напр. MRSA, VRE) и микотични патогени, като по този начин свежда до минимум периода на възстановяване на раната. Антимикробният ефект на Cosmos® спрей е идеално решение за предотвратяване на образуването на биофилм върху бинтове и превръзки.