Страдате ли от диабет? Избягвайте сериозните последици от това заболяване

Последици от диабет

Много диабетици не са наясно с всички рискове, пред които са изправени. Веднага след като разберете, че сте диагностицирани със захарен диабет, в интерес на вашето здраве е да коригирате начина си на живот.

Да, всяка промяна е трудна. Животът с диабет изисква да се откажете наведнъж от много от нещата, които обичате. Всеки диабетик трябва да се научи да живее по различен начин от този, с който е свикнал преди поставянето на диагнозата.

Като се грижите за собственото си тяло, водите правилен начин на живот и от самото начало знаете кои незабележими симптоми трябва да наблюдавате, можете да предотвратите много по-сериозни проблеми. Такава фундаментална промяна в житейските навици може да не успее от първия опит, но е важно да знаете, че правите всичко това за вашето здраве.

Препоръчителни промени в начина на живот:

  • Извършване на физическа активност с умерена интензивност в рамките на 2 часа и половина седмично или на упражнения с висока интензивност за час и 15 минути седмично. Това съветват британски специалисти от Националния Институт по Здравеопазване и Грижи (NICE). Физическата активност с умерена интензивност включва: бързо ходене, колоездене по сравнително равен терен, водна аеробика, туризъм. Препоръчителните интензивни физически упражнения са джогинг, колоездене по стръмен терен, плуване, гимнастика.
  • Постепенно отслабване за постигане на здравословен индекс на телесната маса, който е в интервала между 18,5 и 24,9.
  • Замяна на рафинирани въглехидрати с пълнозърнести храни и увеличаване на приема на зеленчуци и други храни с високо съдържание на фибри
  • Намаляване на количеството наситени мазнини, особено тези, които се намират в чипса, сладкишите, бисквитите
  • Намаляване на стреса. Стресът е признат рисков фактор за развитие на диабет. Когато дадено лице е подложено на стрес, човешкото тяло е подложено на редица промени – отделят се хормони на стреса, които повишават кръвното налягане, повишават нивата на кръвната захар и активират имунната система. Някои телесни функции като храносмилане, растеж и възстановяване се забавят, за да се гарантира, че енергията се използва за борба със „заплахата“. Постоянният стрес може да затрудни контрола на кръвната захар.

Можете да научите подробна информация за един от големите рискове на диабета – Синдром на диабетно стъпало и как да го предотвратите в СТАТИЯТА.

Възможно е да живеете пълноценно с диабет. Да вземете правилното решение, изцяло зависи от вас.

Източник:

https://www.diabetes.co.uk/lifestyle-changes-for-type2-diabetes.html