Съвети за предотвратяване на повторната поява на артериални рани по краката

Артериални рани

Артериалните рани на краката са сред хроничните заболявания с чести рецидиви. Лечението е дългосрочно и често е свързано със значителни разходи. Неразделна част от успешното лечение и предотвратяване на рецидив на артериална рана е елиминирането на рисковите фактори и стриктното спазване на всички превантивни мерки, препоръчани от лекаря.

Как да предотвратим повторната поява на артериална рана?

  1. Провеждане на компресивна терапия – компресивната терапия се счита за най-добрия метод за предотвратяване на повторна поява на артериални рани на краката. При избора на компресия трябва да се вземат предвид физически и психически фактори. Компресията може да се прилага под формата на компресивни превръзки или чорапи. За превантивни цели обикновено се използват компресивни чорапи, които представляват по-приемлива алтернатива за компресия, която пациентът да носи ежедневно. Правилно избраното помощно средство е ефективно за предотвратяване на рани и помага за придържане към лечението.
  2. Физически фактори – важно е първото прилагане на компресия да се извърши от пациента (или болногледащия) в присъствието на лекар. Необходимо е да се вземат предвид фактори, които могат да затруднят правилното прилагане на компресията (затлъстяване, напреднала възраст, различни здравословни усложнения).
  3. Страдащият трябва да бъде обстойно инструктиран в правилата за носене и прилагане на компресивна терапия.
  4. Редовна смяна на компресията – важно е редовно да се подновяват средствата за компресия, тъй като те губят своята еластичност с течение на времето. В повечето случаи се препоръчва преоценка на състоянието на крайника и смяна на компресията на всеки 3-6 месеца. Този период обаче може да варира в зависимост от модела и вида на продукта.
  5. Редовна проверка на компресията – необходимо е редовно да проверявате компресията, дали е в добро състояние и дали все още изпълнява функцията си.
  6. Редовен преглед на кожата – Страдащият трябва редовно да наблюдава и проверява състояние на кожата си и да е наясно с промените в цвета й, появата на синини или каквито и да било симптоми, свързани с кожата и възможното първоначално увреждане на тъканите. Важно е да се реагира на всеки дискомфорт при носене на компресия.
  7. Дерматологични фактори – важен и често пренебрегван фактор, който може значително да повлияе на лечението и избора на компресия, са дерматологичните усложнения. Ако компресивната превръзка е поставена правилно, пациент с венозна екзема или алергичен контактен дерматит може да не страда от кожно дразнене.

Повече за артериалните рани може да прочетете тук

Източник:

https://www.wounds-uk.com/resources/details/explained-therapeutic-compression