Херпес на устната – как да го третираме?

Почти всеки от нас поне веднъж в живота си се е сблъсквал с това неприятно състояние – появата на херпес върху и около устните или носа. Тези малки мехурчета или ранички, които са ни познати и с народното име „стресници“, представляват инфекция, дължаща се на вируса на херпес симплекс  (HSV).

Всъщност херпесът на устната, или лабиалният херпес, е само една от проявените локации на този вирус. Инфекцията може да се развие почти навсякъде по тялото.

Различават се два вида HSV:

Вирус херпес симплекс – 1

Характерното при него е, че инфекциите обичайно се проявяват около устата, лицето и носа.

Вирус херпес симплекс – 2

При него най-често се появява генитален херпес или лезии по и около задните части. Този тип, макар и по-рядко, също може да порази горната част на тялото и лицето.

Защо се появява херпесът на устната?

Вирусът на лабиалният херпес е изключително заразен и на практика повечето хора се „срещат“ с него още в детството си. Счита се, че над 70-80% от населението са носители. Но едва около 20% от тях реално развиват инфекция под формата на видими лезии и мехурчета.

Как можем да се заразим?  

За съжаление, краткият отговор е: лесно. Вирусът се предава чрез целувка, докосване, ползване на едни и същи кърпи, домакински прибори и съдове и т.н. Най-често самото предаване става през малки увредени участъци на кожата или лигавицата.

Какви са симптомите?

Първоначално на инфектираното място се появява дискомфорт, дразнене, мравучкане, парене, сърбеж. После се появяват мехури, пълни с течност, които обикновено се струпват заедно около или върху устната, носа, брадичката и бузите. След разрушаването на мехурите се образуват лезии, после се оформя коричка. След падането на коричката за известен период от време на мястото остава червеникава зона, която постепенно избледнява. Целият процес трае обичайно около 2 до 3 седмици.

В някои по-тежки случаи херпесите могат да обхванат по-голяма площ и да са придружени от треска, болка в мускулите, умора, възпалено гърло.

Рецидиви

Характерно за този вирус е, че дори и при първично заразяване може да не развием никакви симптоми. Също така, веднъж попаднал у нас, той може да стои с години в латентно състояние, на практика неактивен.

Какво може да го провокира?

Тук отново се сещаме за народното му наименование „стресница“, което очевидно изобщо не е случайно. Стресът, емоционален или физически, в действителност е една от причините, които провокират активирането на вируса и проявата на симптомите му. Други провокиращи причини могат да бъдат спад в имунитета, определени заболявания, хормонални промени, наранявания. Ултравиолетовите лъчи през лятото също могат да бъдат причини за поява на симптомите на лабиалния херпес.

Над 25% от хората, носители на вируса, имат рецидиви, като проявленията са различни и като правило с течение на времето намаляват като честота и като продължителност на лечение.

Как да облекчим симптомите на херпеса?

На пазара има различни противовирусни препарати за прием или локално приложение. Съществуват и много домашни средства, за които се твърди, че облекчават симптомите, предизвикани от херпес.

Съветът ни е да се консултирате с медицински специалист и да не чакате инфекцията да премине от само себе си. Подобни схващания са остарели, особено ако са свързани и със съвети за премахване на образувалата се коричка.

Днес със сигурност се счита, че от значение за бързото възстановяване е навременното и ефикасно лечение още от първите симптоми.

Оставен без каквото и да било третиране, херпесът на устната може да ни създаде сериозен дискомфорт. Изсъхването, неволното докосване, премахването на коричката са доста неприятни. Освен това самото място е свързано със затруднения в говора, смеха, дъвченето и храненето изобщо. Не на последно място идва и естетическия проблем при нанасяне на видими субстанции или набиващи се на очи пластири (лепенки).

Съвременното разбиране за терапевтичните превръзки и лепенки е да се създаде оптимално влажна среда в раната. Ефикасно средство да реагирате бързо и да третирате херпесите са хидроколоидните пластири. Именно те се основават на механизма за заздравяване на рани във влажна среда, осигурявайки и поддържайки оптимална хидратация на откритата увредена тъкан. Те са непромокаеми и осигуряват бактериална защита.

Лепенките за херпеси DermaPlast например са прозрачни и дискретни и позволяват социалният ни живот да не страда допълнително от третирането на раната.

При поемане на секрета от херпеса хидроколоидът от лепенката се превръща в гел, осигурява влажна среда, има омекотяващ ефект и стимулира заздравяването.

С подобен пластир едновременно облекчавате болката, намалявате сърбежа и предпазвате инфекцията от разпространение. А най-важното е, че с него не позволявате образуването на неприятните и болезнени изсъхнали корички.

 

Херпесът на устната на пръв поглед изглежда безобиден, но би могъл да е сигнал за наличие на заболяване или спад в имунитета. Освен това специфичното му място и сравнително бавното зарастване, ако не се третира, създават сериозен дискомфорт. Ето защо е важно да реагираме бързо и да изберем добро и надеждно средство за справяне с инфекцията.