Чести проблеми с кожата и ноктите по краката при възрастни хора

Проблеми с кожата при възрастни хора

Дерматологичните промени в областта на стъпалото са често срещани при възрастните хора. Състоянието на кожата и ноктите, заедно с напредването на възрастта и различните здравословни проблеми, могат да имат отрицателно въздействие върху целостта на кожата и да допринесат за увеличаване на риска от други усложнения, като трудно зарастващи рани и инфекции. Грижата за кожата и ноктите на възрастните хора са от съществено значение за поддържане на краката и стъпалата здрави, за подвижността им, както и за подобряване на качеството им на живот.

Често срещани проблеми по стъпалата

Анхидроза

Изсушаването на кожата е част от процеса на стареене и се получава в резултат на намалено производство на себум. Освен това анхидрозата се свързва и със системни заболявания като диабет, заболявания на щитовидната жлеза, на периферните артерии, а също така чернодробни и бъбречни заболявания.

Декубитални рани

Поради наличие на артритни изменения с напредване на възрастта често се появяват деформации на стъпалото и пръстите на краката. Последващият повишен натиск от обувките в областта на изпъкналостите по стъпалата може да причини декубитус и разраняване. Необходимостта от защита на такива застрашени участъци от кожата е особено важна при възрастните хора, тъй като при тях често се среща нарушаване в процеса на заздравяване. Повече за декубиталните рани може да прочетете тук

Мазоли и удебеляване на кожата

Това са области на удебелена и втвърдена кожа, които се развиват по стъпалото на места, които са изложени на триене или натиск. Те често са болезнени и ограничават избора на обувки и мобилността на страдащия. При възрастни хора и при наличие на заболявания като диабет, те често са предразположени към разраняване.

Гъбични инфекции

Основните рискови фактори за кожни инфекции при възрастните хора включват периферни съдови заболявания, травми, намален имунитет. Гъбичните инфекции се появяват главно на местата, където има контакт с обувката или между пръстите на краката. Ако не се лекуват, те започват да се разпространяват, често нарушават целостта на кожата и позволяват проникването на бактериалната инфекция. Затова гъбичните инфекции трябва незабавно да се лекуват с противогъбични средства.

 

Често срещани проблеми с ноктите на краката:

Онихомикоза

Гъбичната инфекция на ноктите представлява до 50% от всички заболявания на ноктите в дерматологичната практика. Честотата му се увеличава с възрастта. Данните сочат, че до 50% от хората на възраст 70 години страдат от онихомикоза.

Лечението е трудно, тъй като първоначално инфекцията протича безсимптомно. Нелекуваната онихомикоза обаче постепенно разрушава нокътната плочка. С напредване на заболяването нокътната плочка се деформира, което води до дискомфорт и болка, особено при ходене и стоене.

Онихоксис

Удебеляването на нокътната плочка може да бъде болезнено и да доведе до усложнения, включително кървене под нокътя, язва под нокътя или онихомикоза. То често причинява проблеми с обуването на обувки.

Като първоначално лечение се предпочита редовно изтъняване на нокътната плочка. Като последна мярка в сложни случаи може да се използва хирургично отстраняване на нокътя.

Онихокриптоза

Врастналият нокът най-често се причинява от неправилно рязане и натиск при носене на тесни и неудобни обувки. При възрастни хора с нарушения на кръвообращението и/или диабет, врастналият нокът може да причини сериозни проблеми поради вторична бактериална инфекция.

Засегнатият нокът може да причини значителна болка и да затрудни ходенето. Лечението е консервативно, включващо отстраняване на проблемния нокът в ранните етапи.

Източник:

https://www.wounds-uk.com/resources/details/wound-essentials-3-common-skin-problems-assessing-the-older-person