5 неща, които НЕ трябва да правите, когато лекувате рана

Грижа за рана

Ако сте чели нашите публикации, то вече имате ясна представа какво е рана, какви видове рани има и кои са първите и най-важни стъпки при лечението на рани. В тази статия ще се фокусираме върху другата страна, а именно какво не трябва да правим при никакви обстоятелства.

1. Не използвайте сами турникети, за да спрете кървенето

Турникетът е стегната лента, която се използва за прекъсване на притока на кръв към раната след нараняване на крайник. Това е крайна мярка, която трябва да се прилага само от лица, които са добре обучени да оказват първа помощ при спешни случаи. Дори и правилно използван, турникетът може да доведе до сериозно увреждане на тъканите.

2. Не духайте върху раната, за да намалите болката.

Типичната сцена на майката, която духа върху раната на сина си, е класическа грешка от миналото. Днес знаем, че устата е дом на множество бактерии, които могат да заразят лезията, така че при всички случаи трябва да избягваме извършването на тази маневра.

3. Никога не отстранявайте сами чужди тела от раната

Отстраняването на чужди тела от рана трябва да бъде извършено от медицинско лице. Често тези тела блокират кръвоизлив и отстраняването им може да предизвика допълнително усложнение.

4. Не махайте внезапно марля от раната

Когато притискате кървяща рана със стерилна марля е важно да се уверите кървенето е спряло, преди да отстраните марлята. Важно е това да става бавно и постепенно.

5. Раните не трябва да се оставят отворени

Доказано е, че покриването на раната с правилния продукт (лепенка, пластир) ускорява заздравяването и я предпазва от замърсяване и възможна инфекция. Ако раната остане непокрита, ще се изсуши и ще образува коричка, което впоследствие може да доведе и до образуване на белег. Препоръчваме да разгледате съветите ни за оказване на първа помощ и избор на подходящ продукт.

Освен гореизброените действия, които трябва да избягвате, желателно е също да имате предвид и следното:
– Не използвайте памук или кърпи с власинки за почистване на раната. Те могат да оставят остатъци в лезията.
– Не използвайте алкохол или водороден пероксид. Прилагайте антисептици като хлорхексидин.
– Не премахвайте вече образували се корички от рана. Единственото, което ще постигнете, е да забавите естествения процес на заздравяване на раната и да благоприятствате появата на белези.
– Не приемайте антибиотици без лекарско предписание.