6 мита относно зарастването на рани

Митове за зарастване на рани

 

Лекуването на раните и знанията за тяхното зарастване, подобно на всички други области в медицината, търпят развитие и усъвършенстване буквално с всяка изминала година. В същото време, въпреки че ежедневно се сблъскваме с наранявания в бита и работата си, се оказва, че все още знаем твърде малко за това кое е вярно и кое не за тях. Нещо повече, съществуват доста митове, които би трябвало отдавна да са оборени в масовото ни съзнание. Но не са. Днес правим селекция на някои от най-честите случаи на погрешни схващания за раните. Ще е полезно да разберете как наистина да облекчите болката и дискомфорта и да не правите грешни стъпки.

 

Мит №1: Ако оставите раната непокрита, ще зарасне по-бързо

„Остави раната да диша и не я покривай с нищо“ е нещо, което почти всички сме чували от нашите баби и дядовци или от родителите си. Наистина този мит се предава от поколения и все още съществува вярата, че подобен съвет е абсолютно правилен.

Но всъщност е точно обратното. Най-доброто за една рана, след като бъде почистена и дезинфекцирана, е да се покрие с превръзка или пластир (лепенка). От една страна, това я предпазва от замърсяване и досег с различни патогени, нещо, което може да я инфектира допълнително, да доведе до усложнения и да забави процеса на оздравяване.

От друга страна, ако раната остане непокрита, ще се дехидратира и ще образува дебела коричка. Този процес по-скоро пречи на заздравяването. Такива са всички съвременни схващания относно третирането на наранявания. Поддържането на влажност в раната всъщност е ключов фактор в последната фаза на оздравителния процес. И съвременните превръзки (хидроколоидни пластири, лепенки) осигуряват и поддържат необходимата влажна среда.

 

Мит №2: Малки рани – по-добре е да се оставят да минат от само себе си

Това е сериозно подценяване на нараняванията и непознаване на действието на микробите и останалите патогени. И най-малката драскотина, убождане или порязване е добре да бъдат навременно дезинфекцирани и третирани с правилните превръзки, за да избегнете рискове от сериозни проблеми. Много хора, които са получили дребни наранявания по ръцете, избягват да слагат пластири (лепенки), защото считат, че ще са прекалено видими или ще попречат да извършват елементарни действия спокойно. Съвременните пластири за първа помощ при малки рани са дискретни, отстраняват се безболезнено и са подходящи за извършване на обичайни дейности, включително и къпане.

 

Мит №3: Спиртът е най-подходящото средство за дезинфекция на рани

Освен че е много болезнено, третирането на раната със спирт или други течности, съдържащи спирт или алкохол, може да увреди допълнително кожата и да постигне обратен ефект, вместо да почисти и „успокои“ нараненото място.  Ако искате да сте сигурни, че раната е промита добре и не рискувате увреждане, в домашни условия използвайте стерилен физиологичен разтвор. Ако не разполагате с нищо друго, можете да използвате течаща вода.

 

Мит №4: Пластирите (лепенките) могат да предизвикат размножаване на бактерии в раната

Всъщност е точно обратното. Ако след правилно почистване на раната използвате подходящ пластир, по този начин възпрепятствате досега с всякакви патогени. Стерилни пластири като Cosmopor на Hartmann например създават защитна бариера срещу бактериите и имат силно абсорбираща подложка, която не залепва за раната.

 

Мит №5: Малките рани се превързват само през първия ден

Често при малки наранявания дори изчакваме само няколко часа, докато „спре кървенето“ или раната „се затвори“. И в този случай не отчитаме, че всъщност покриването с подходяща превръзка или лепенка (пластир) възпрепятства замърсяването и инфектирането и създава оптимална влажна среда за много по-бързо заздравяване. Съвременното схващане е, че раната трябва да бъде покрита от първия до последния ден на излекуването.

 

Мит №6: Раната трябва да хване коричка

Вече споменахме за това при оборването на Мит №1: коричката наистина показва, че оздравяването е близо, но тя всъщност по-скоро пречи на последния етап от този процес. Именно тогава се образуват интензивно колагенови влакна, раната се свива и постепенно се освобождава от излишната вода. Коричката, която се образува, пречи на растежа на клетките и от своя страна спомага оформянето на по-голям белег.

По-скоро потърсете подходящ пластир (лепенка), който ще ви осигури качествено оздравяване в оптимална влажна среда.

С оборването на тези митове се надяваме да сте по-подготвени относно третирането на раните и да сте се убедили, че правилните и съвременни превръзки са неизменна част от процеса на оздравяване. Запомнете, че при най-малко колебание от ваша страна дали нараняването не е по-сериозно или при усещане за дискомфорт като подуване, парене, зачервяване незабавно трябва да потърсите медицинска помощ. Ако нещата са под контрол и може да се справите в домашни условия, разгледайте секцията с продукти, които предлагаме на вашето внимание. Още полезна информация за първа помощ прочетете тук.