Какво е рана?

 • Какво е рана?

  Най-важното свойство на
  кожата е, че тя умее да се
  възстановява и да зараства

  Какво е рана

Кожа

Кожата е най-големият орган в нашето тяло с площ приблизително 2 м², дебелина от 1,5 до 4 мм и тегло от приблизително 10 кг. Тя функционира като бариера и свързващо звено между външния свят и вътрешните органи и изпълнява важни за организма функции:

 • Защитна – предпазва тялото от проникване на микроорганизми; предпазва вътрешните органи от увреда при натиск и удар;
 • Терморегулаторна – поддържа телесната температура;
 • Сензорна – осъществява сензорни възприятия (позволява възприемането на механични дразнения като допир, натиск, температура, болка и др.);
 • Отделителна – отделяне на вода и соли, въглероден диоксид, азотни вещества и липиди. Това се случва чрез отделяне на секрети като себум и пот и по този начин се регулира балансът на телесни течности в организма;
 • Позволява възприемането на външната среда.

Най-важното свойство на кожата е, че тя умее да се възстановява и да зараства.

Слоеве на кожата

Като всеки друг орган, кожата има специфична структура, която й позволява да изпълнява множеството си функции. Кожата е образувана от слоеве. Отвън на вътре, може да разграничим три тъканни слоя:

Слоеве на кожата
Структура на кожата на възрастен човек

Епидермис

Епидермисът е най-външният слой на кожата. Той има многопластова структура, която действа като най-външната бариера за предотвратяване на проникването на патогенни микроби като вируси, бактерии и гъбички, но също така и вода. Той е по-дебел в областите от тялото с по-високо натоварване като стъпалата на краката или дланите на ръцете, отколкото в по-малко стресираните части, като кожата на лицето. Той е устойчив и непроницаем и изпълнява предпазни функции. Характерно за него е, че не съдържа капилярна мрежа.

Дерма

Дерма (наричан още кориум) е средният слой на кожата. Съдържа богата съдова мрежа, от която се подхранва и епидермиса. Долният слой на кориума е доминиран от снопове колаген и еластични влакна. В дермата се помещават и нервни окончания, кожни и мастни жлези и космени фоликули. Дермата се състои от само два слоя, но е значително по-дебела от епидермиса.

Подкожна тъкан

Подкожна тъкан е най-дълбокият слой на външната обвивка на тялото. Състои се от съединителна тъкан. Съдържа мастни клетки, които имат депо и изолираща функция, а чрез него усещаме напрежение и натиск.

Епидермисът и дермата заедно образуват кожата в тесния смисъл на думата.

Рана

Рана

Раната представлява нарушаване целостта на тъканите, покриващи тялото, което обикновено е свързано със загуба на вещество. По-дълбоките наранявания, които засягат мускулната тъкан, скелетната система или вътрешните органи се определят като усложнени рани. Раните се разграничават по видове, в зависимост от причината, дълбочината и степента на увреждане.